Amarok does not load

classic Classic list List threaded Threaded
10 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Amarok does not load

Peter Klaassen
Kubuntu HH 8.04 KDE 3.5

error while loading shared libraries: /usr/lib/libGL.so.1: invalid ELF header

how can I solve this?
--
Peter
Registered Linux user # 458207

--
kubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Amarok does not load

Jonas Norlander
2008/12/12 Peter Klaassen <[hidden email]>:
> Kubuntu HH 8.04 KDE 3.5
>
> error while loading shared libraries: /usr/lib/libGL.so.1: invalid ELF header
>
> how can I solve this?

The file could have become corrupted so you could try to reinstall it.
libGL that looks like it's a OpenGL library. Try to search for
installed libraries related to opengl that you have installed and
reinstall them. Could be nvidia restricted drivers to.

This is the package that have a libGL.so file from my system:
$ apt-file search  libGL.so
captury: /usr/lib/captury/libGL.so
captury: /usr/lib/captury/libGL.so.1
ia32-libs: /usr/lib32/libGL.so.1
ia32-libs: /usr/lib32/libGL.so.1.2
libgl1-mesa-dev: /usr/lib/libGL.so
libgl1-mesa-glx: /usr/lib/libGL.so.1
libgl1-mesa-glx: /usr/lib/libGL.so.1.2
libgl1-mesa-glx-dbg: /usr/lib/debug/usr/lib/libGL.so.1.2
libgl1-mesa-swx11: /usr/lib/libGL.so.1
libgl1-mesa-swx11: /usr/lib/libGL.so.1.5.070200
libgl1-mesa-swx11-dbg: /usr/lib/debug/usr/lib/libGL.so.1.5.070200
libgl1-mesa-swx11-dev: /usr/lib/libGL.so
lsb-build-base3: /usr/lib/lsb3/libGL.so
nvidia-glx-173: /usr/lib/libGL.so.1
nvidia-glx-173: /usr/lib/libGL.so.173.14.12
nvidia-glx-173: /usr/lib32/libGL.so
nvidia-glx-173: /usr/lib32/libGL.so.1
nvidia-glx-173: /usr/lib32/libGL.so.173.14.12
nvidia-glx-173-dev: /usr/lib/libGL.so
nvidia-glx-177: /usr/lib/libGL.so.1
nvidia-glx-177: /usr/lib/libGL.so.177.80
nvidia-glx-177: /usr/lib32/libGL.so
nvidia-glx-177: /usr/lib32/libGL.so.1
nvidia-glx-177: /usr/lib32/libGL.so.177.80
nvidia-glx-177-dev: /usr/lib/libGL.so
nvidia-glx-71: /usr/lib/libGL.so.1
nvidia-glx-71: /usr/lib/libGL.so.71.86.04
nvidia-glx-71: /usr/lib32/libGL.so
nvidia-glx-71: /usr/lib32/libGL.so.1
nvidia-glx-71: /usr/lib32/libGL.so.71.86.04
nvidia-glx-71-dev: /usr/lib/libGL.so
nvidia-glx-96: /usr/lib/libGL.so.1
nvidia-glx-96: /usr/lib/libGL.so.96.43.05
nvidia-glx-96: /usr/lib/libGL.so.96.43.09
nvidia-glx-96: /usr/lib32/libGL.so
nvidia-glx-96: /usr/lib32/libGL.so.1
nvidia-glx-96: /usr/lib32/libGL.so.96.43.05
nvidia-glx-96: /usr/lib32/libGL.so.96.43.09
nvidia-glx-96-dev: /usr/lib/libGL.so
xorg-driver-fglrx: /usr/lib/libGL.so.1.2
xorg-driver-fglrx: /usr/lib32/libGL.so.1.2


or run...
$ LANG="C" dpkg -S /usr/lib/libGL.so.1
diversion by nvidia-glx-177 from: /usr/lib/libGL.so.1
diversion by nvidia-glx-177 to: /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa
libgl1-mesa-glx, nvidia-glx-177: /usr/lib/libGL.so.1

So for me the /usr/lib/libGL.so.1file belongs to the nvidia-glx-177 package.


$ apt-cache show nvidia-glx-177
Package: nvidia-glx-177
Priority: optional
Section: restricted/misc
Installed-Size: 46144
Maintainer: Ubuntu Core Developers <[hidden email]>
Original-Maintainer: Debian NVIDIA Maintainers
<[hidden email]>
Architecture: amd64
Source: nvidia-graphics-drivers-177
Version: 177.80-0ubuntu2

/ Jonas

--
kubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Amarok does not load

Peter Klaassen
Op Friday 12 December 2008 21:24:11 schreef Jonas Norlander:

> The file could have become corrupted so you could try to reinstall it.
> libGL that looks like it's a OpenGL library. Try to search for
> installed libraries related to opengl that you have installed and
> reinstall them. Could be nvidia restricted drivers to.
>
Jonas,

You are right. I reinstalled my downloaded NVIDIA-Linux-x86_64-177.82-pkg2.run
under runlevel 3 and with KDM not loaded. All problems solved: I also coudl
not set the KDE desktop screensaver. Came with the same error.

As above file creates a kernel module, what will happen is the update managers
comes with a new kernel. Do I have to in install the NVIDIA again all the
times??


for your info:

peter@schagen:~$ apt-cache show nvidia-glx-new
Package: nvidia-glx-new
Priority: optional
Section: restricted/misc
Installed-Size: 27636
Maintainer: Ubuntu Kernel Team <[hidden email]>
Architecture: amd64
Source: linux-restricted-modules-2.6.24 (2.6.24.14-22.53)
Version: 169.12+2.6.24.14-22.53
Replaces: nvidia-glx-src
Provides: nvidia-glx, xserver-xorg-video-2
Depends: libc6 (>= 2.3), libgl1-mesa | libgl1, libglu1-mesa | libglu1,
libx11-6, libxext6, linux-restricted-modules-common, xserver-xorg-core (>=
1:0.99.0-1)
Suggests: nvidia-new-kernel-source (>= 169.12), nvidia-settings
Conflicts: nvidia-glx, nvidia-glx-legacy, nvidia-glx-src, nvidia-xconfig
Filename:
pool/restricted/l/linux-restricted-modules-2.6.24/nvidia-glx-new_169.12+2.6.24.14-22.53_amd64.deb
Size: 9371262
MD5sum: 638e0bad19fefce3dab84c2e3bfde6c7
SHA1: 4522bb93061596b22fafe542f60f6070024d0664
SHA256: 05acd32bdfbf83c95439134ce4fc3bea447c21833cc892b385340c043746d845
Description: NVIDIA binary XFree86 4.x/X.Org 'new' driver
 These XFree86 4.x/X.Org binary drivers provide optimized hardware
acceleration
 of OpenGL applications via a direct-rendering X Server and supports the  
newer
 GeForce, nForce and Quadro families of NVIDIA chipsets.  AGP, TV-out and
 flat panel displays are also supported.
 .
 If you have a TNT, TNT2, or older GeForce, you may need the nvidia-glx-legacy
 package instead of this one. If you have a GeForce4, you may need the
nvidia-glx
 package.
Bugs: mailto:[hidden email]
Origin: Ubuntu


thanks
--
Peter
Registered Linux user # 458207

--
kubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Amarok does not load

Derek Broughton-2
In reply to this post by Jonas Norlander
Jonas Norlander wrote:

> 2008/12/12 Peter Klaassen <[hidden email]>:
>> Kubuntu HH 8.04 KDE 3.5
>>
>> error while loading shared libraries: /usr/lib/libGL.so.1: invalid
>> ELF header
>>
>> how can I solve this?
>
> The file could have become corrupted so you could try to reinstall it.
> libGL that looks like it's a OpenGL library.
...
> $ LANG="C" dpkg -S /usr/lib/libGL.so.1
> diversion by nvidia-glx-177 from: /usr/lib/libGL.so.1
> diversion by nvidia-glx-177 to: /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa
> libgl1-mesa-glx, nvidia-glx-177: /usr/lib/libGL.so.1
>
> So for me the /usr/lib/libGL.so.1file belongs to the nvidia-glx-177
> package.

Surely that's backwards?  /usr/lib/libGL.so.1 is in  libgl1-mesa-glx,
and nvidia-glx-177 is making it use something else (though that could
mean that the nvidia* package and its diversion would be the real
problem).

Only the mesa package is supplying it on my system, but then I just
purged the nvidia-glx stuff this week.
--
derek


--
kubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Amarok does not load

Jonas Norlander
2008/12/12 Derek Broughton <[hidden email]>:

> Jonas Norlander wrote:
>
>> 2008/12/12 Peter Klaassen <[hidden email]>:
>>> Kubuntu HH 8.04 KDE 3.5
>>>
>>> error while loading shared libraries: /usr/lib/libGL.so.1: invalid
>>> ELF header
>>>
>>> how can I solve this?
>>
>> The file could have become corrupted so you could try to reinstall it.
>> libGL that looks like it's a OpenGL library.
> ...
>> $ LANG="C" dpkg -S /usr/lib/libGL.so.1
>> diversion by nvidia-glx-177 from: /usr/lib/libGL.so.1
>> diversion by nvidia-glx-177 to: /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa
>> libgl1-mesa-glx, nvidia-glx-177: /usr/lib/libGL.so.1
>>
>> So for me the /usr/lib/libGL.so.1file belongs to the nvidia-glx-177
>> package.
>
> Surely that's backwards?  /usr/lib/libGL.so.1 is in  libgl1-mesa-glx,
> and nvidia-glx-177 is making it use something else (though that could
> mean that the nvidia* package and its diversion would be the real
> problem).
>
> Only the mesa package is supplying it on my system, but then I just
> purged the nvidia-glx stuff this week.
> --
> derek
>

I'm not sure how to interpret that output but i know that when
installing the nvidia drivers downloaded from there site and
installing it will backup the files from mesa and install its own
opengl libraries (at least thats how it used to be) and my guess is
it's whats done here and the output mean.

/ Jonas

--
kubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Amarok does not load

Nepal - google
In reply to this post by Derek Broughton-2
On Friday 12 December 2008 20:59:47 Derek Broughton wrote:
> Only the mesa package is supplying it on my system, but then I just
> purged the nvidia-glx stuff this week.
> --
> derek

What do you mean by "purged"?

nepal.

--
kubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Amarok does not load

Derek Broughton-2
nepal wrote:

> On Friday 12 December 2008 20:59:47 Derek Broughton wrote:
>> Only the mesa package is supplying it on my system, but then I just
>> purged the nvidia-glx stuff this week.
>
> What do you mean by "purged"?

As in, completely removed:

# sudo aptitude purge ~invidia-glx

I run vrms, monthly, which lists the non-free software installed on my
system.  Since it's a laptop, there is zero chance that it will ever
need the non-free nvidia or ati modules, so I removed them.  I'm not a
Richard Stallman devotee, and I don't object to using non-free software
on priinciple, but I don't see a need to have it on my system if I don't
use it.  Some of the stuff that is listed by vrms is, imo, quite free
enough.
--
derek


--
kubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Amarok does not load

Peter Klaassen
Op Monday 15 December 2008 14:15:02 schreef Derek Broughton:

> nepal wrote:
> > On Friday 12 December 2008 20:59:47 Derek Broughton wrote:
> >> Only the mesa package is supplying it on my system, but then I just
> >> purged the nvidia-glx stuff this week.
> >
> > What do you mean by "purged"?
>
> As in, completely removed:
>
> # sudo aptitude purge ~invidia-glx
>
> I run vrms, monthly, which lists the non-free software installed on my
> system.  Since it's a laptop, there is zero chance that it will ever
> need the non-free nvidia or ati modules, so I removed them.  I'm not a
> Richard Stallman devotee, and I don't object to using non-free software
> on priinciple, but I don't see a need to have it on my system if I don't
> use it.  Some of the stuff that is listed by vrms is, imo, quite free
> enough.
> --
> derek

Derek,

Ik would like to think in the same line as you. But I am not sure
how to a free driver run my new Asus 9500GT 512 PCI-e?
Can you advise?
I now use NVIDIA-Linux-x86_64-177.82-pkg2.run from the Asus-site.
Pretty intreging to run. Needs runlevel 2 and no X loaded.



--
m.vr.gr.,

Peter Klaassen
Landbouwstraat 33
1741 EG Schagen
Tel.06-22574211
Registered Linux user # 458207

--
kubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Amarok does not load

Nepal - google
In reply to this post by Derek Broughton-2
On Monday 15 December 2008 13:15:02 Derek Broughton wrote:
> As in, completely removed:

ok, what is completely removed?

Following a purge, does the system get left as if the software just purged had
never touched down on that system? i.e. all traces of that software are
removed, including user config files?

nepal.

--
kubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Amarok does not load

Derek Broughton-2
In reply to this post by Peter Klaassen
Peter Klaassen wrote:

> Ik would like to think in the same line as you. But I am not sure
> how to a free driver run my new Asus 9500GT 512 PCI-e?
> Can you advise?

Not me - I was able to purge all the nvidia stuff because I don't _have_
an nvidia graphics card :-)
--
derek


--
kubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/kubuntu-users