No sound on ubuntu 16.04

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
5 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

No sound on ubuntu 16.04

Asif Iqbal-9
I get no sound and hp sound button stays red. 

If I boot using a 16.04 live cd sound works perfect and hp sound button shows white (enabled)

Could it be that driver got blacklisted?

aplay shows 4 devices and alsamixer show 2 devices.

$ sudo aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: PCH [HDA Intel PCH], device 0: 92HD91BXX Analog [92HD91BXX Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0



--
Asif Iqbal
PGP Key: 0xE62693C5 KeyServer: pgp.mit.edu
A: Because it messes up the order in which people normally read text.
Q: Why is top-posting such a bad thing?


--
ubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: No sound on ubuntu 16.04

Asif Iqbal-9


On Sat, Mar 11, 2017 at 4:50 PM, Asif Iqbal <[hidden email]> wrote:
I get no sound and hp sound button stays red. 

If I boot using a 16.04 live cd sound works perfect and hp sound button shows white (enabled)

Could it be that driver got blacklisted?

aplay shows 4 devices and alsamixer show 2 devices.

$ sudo aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: PCH [HDA Intel PCH], device 0: 92HD91BXX Analog [92HD91BXX Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


Sound settings showing Output device is dummy output.

Here is my alsa output





--
Asif Iqbal
PGP Key: 0xE62693C5 KeyServer: pgp.mit.edu
A: Because it messes up the order in which people normally read text.
Q: Why is top-posting such a bad thing?


--
ubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: No sound on ubuntu 16.04

Asif Iqbal-9


On Sun, Mar 12, 2017 at 12:24 PM, Asif Iqbal <[hidden email]> wrote:


On Sat, Mar 11, 2017 at 4:50 PM, Asif Iqbal <[hidden email]> wrote:
I get no sound and hp sound button stays red. 

If I boot using a 16.04 live cd sound works perfect and hp sound button shows white (enabled)

Could it be that driver got blacklisted?

aplay shows 4 devices and alsamixer show 2 devices.

$ sudo aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: PCH [HDA Intel PCH], device 0: 92HD91BXX Analog [92HD91BXX Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0


Sound settings showing Output device is dummy output.

Here is my alsa output



Still no sound in my laptop. Any suggestion is appreciated. 

--
Asif Iqbal
PGP Key: 0xE62693C5 KeyServer: pgp.mit.edu
A: Because it messes up the order in which people normally read text.
Q: Why is top-posting such a bad thing?


--
ubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: No sound on ubuntu 16.04

Ralf Mardorf-2
>> On Sat, Mar 11, 2017 at 4:50 PM, Asif Iqbal <[hidden email]> wrote:
>>> aplay shows 4 devices and alsamixer show 2 devices.
>>>
>>> $ sudo aplay -l
>>> **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
>>> card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
    ^^^^^^
>>>   Subdevices: 1/1
>>>   Subdevice #0: subdevice #0
>>> card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
    ^^^^^^
>>>   Subdevices: 1/1
>>>   Subdevice #0: subdevice #0
>>> card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
    ^^^^^^
>>>   Subdevices: 1/1
>>>   Subdevice #0: subdevice #0
>>> card 1: PCH [HDA Intel PCH], device 0: 92HD91BXX Analog [92HD91BXX
    ^^^^^^
>>> Analog] Subdevices: 1/1
>>>   Subdevice #0: subdevice #0

I can't help with those onboard devices, but I could explain at least a
misunderstanding.

The output of aplay doesn't show 4 devices, it also displays just two
devices, card 0 and card 1 = 2 devices.


--
ubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: No sound on ubuntu 16.04

Asif Iqbal-9


On Tue, Mar 14, 2017 at 7:17 PM, Ralf Mardorf <[hidden email]> wrote:
>> On Sat, Mar 11, 2017 at 4:50 PM, Asif Iqbal <[hidden email]> wrote:
>>> aplay shows 4 devices and alsamixer show 2 devices.
>>>
>>> $ sudo aplay -l
>>> **** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
>>> card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
    ^^^^^^
>>>   Subdevices: 1/1
>>>   Subdevice #0: subdevice #0
>>> card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
    ^^^^^^
>>>   Subdevices: 1/1
>>>   Subdevice #0: subdevice #0
>>> card 0: HDMI [HDA Intel HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
    ^^^^^^
>>>   Subdevices: 1/1
>>>   Subdevice #0: subdevice #0
>>> card 1: PCH [HDA Intel PCH], device 0: 92HD91BXX Analog [92HD91BXX
    ^^^^^^
>>> Analog] Subdevices: 1/1
>>>   Subdevice #0: subdevice #0

I can't help with those onboard devices, but I could explain at least a
misunderstanding.

The output of aplay doesn't show 4 devices, it also displays just two
devices, card 0 and card 1 = 2 devices.


Ah.. thanks

It end up being I was not part of audio group that the /dev/snd is. Thanks to  wabbits from #alsa


--
ubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users



--
Asif Iqbal
PGP Key: 0xE62693C5 KeyServer: pgp.mit.edu
A: Because it messes up the order in which people normally read text.
Q: Why is top-posting such a bad thing?


--
ubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users
Loading...