Problem with Mail set up in Ubuntu 13.10

classic Classic list List threaded Threaded
8 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Problem with Mail set up in Ubuntu 13.10

Gordon Burgess-Parker-5

I use a Hosted Exchange Email account (Office 365) and am having very odd problems connecting both in Thunderbird and Evolution.

If I try to set up IMAP email in both Tbird and Evolution, it just goes into a circle of an error message saying “Cannot connect – is the User name and Password correct?” which of course they are.

IMAP access works perfectly well in Thunderbird on Windows 8.1 so the server has IMAP set up OK.

Trying to use ExQuilla in TBird with EWS, the autodiscovery works fine, but it then hangs and finally fails on “testing URL”.

 

Other IMAP mail accounts work perfectly well in both Tbird and Evolution, so I’m at a loss as to why this particular IMAP account (and/or EWS via ExQuilla) doesn’t work.

Anyone seen this and is there a solution?


--
[hidden email]
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-uk
https://wiki.ubuntu.com/UKTeam/
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problem with Mail set up in Ubuntu 13.10

Gordon Burgess-Parker-5
Anyone got any thoughts on this?

On 24/01/2014 18:48, Gordon Burgess-Parker wrote:

I use a Hosted Exchange Email account (Office 365) and am having very odd problems connecting both in Thunderbird and Evolution.

If I try to set up IMAP email in both Tbird and Evolution, it just goes into a circle of an error message saying “Cannot connect – is the User name and Password correct?” which of course they are.

IMAP access works perfectly well in Thunderbird on Windows 8.1 so the server has IMAP set up OK.

Trying to use ExQuilla in TBird with EWS, the autodiscovery works fine, but it then hangs and finally fails on “testing URL”.

 

Other IMAP mail accounts work perfectly well in both Tbird and Evolution, so I’m at a loss as to why this particular IMAP account (and/or EWS via ExQuilla) doesn’t work.

Anyone seen this and is there a solution?



--
[hidden email]
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-uk
https://wiki.ubuntu.com/UKTeam/
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problem with Mail set up in Ubuntu 13.10

John Oliver
Try using m.outlook.com as the server name, works for me certainly for IMAP and SMTP. I found that buried in a help and support article on the Microsoft website a few months ago and it's working right now on Thunderbird, Ubuntu 13.10. For some bizarre reason unbeknown to everyone the settings given in OWA simply don't work.

On 27/01/14 08:51, Gordon Burgess-Parker wrote:
Anyone got any thoughts on this?

On 24/01/2014 18:48, Gordon Burgess-Parker wrote:

I use a Hosted Exchange Email account (Office 365) and am having very odd problems connecting both in Thunderbird and Evolution.

If I try to set up IMAP email in both Tbird and Evolution, it just goes into a circle of an error message saying “Cannot connect – is the User name and Password correct?” which of course they are.

IMAP access works perfectly well in Thunderbird on Windows 8.1 so the server has IMAP set up OK.

Trying to use ExQuilla in TBird with EWS, the autodiscovery works fine, but it then hangs and finally fails on “testing URL”.

 

Other IMAP mail accounts work perfectly well in both Tbird and Evolution, so I’m at a loss as to why this particular IMAP account (and/or EWS via ExQuilla) doesn’t work.

Anyone seen this and is there a solution?






--
[hidden email]
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-uk
https://wiki.ubuntu.com/UKTeam/
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problem with Mail set up in Ubuntu 13.10

Gordon Burgess-Parker-5
Spot on!
Unfortunately it now appears that the Exchange EWS add-in (to sync Contacts, Calendar and Tasks) doesn't work with that server, and neither does it work with the "correct" server either, so it's on to Plan B.
Change my Exchange  Server account to a plain IMAP account, and use Fruux to sync Contacts, calendar and Tasks.
(Besides which, it's much cheaper than Office 365 and Open Source!)

Thanks for the help.

On 27/01/2014 17:11, John Oliver wrote:
Try using m.outlook.com as the server name, works for me certainly for IMAP and SMTP. I found that buried in a help and support article on the Microsoft website a few months ago and it's working right now on Thunderbird, Ubuntu 13.10. For some bizarre reason unbeknown to everyone the settings given in OWA simply don't work.

On 27/01/14 08:51, Gordon Burgess-Parker wrote:
Anyone got any thoughts on this?

On 24/01/2014 18:48, Gordon Burgess-Parker wrote:

I use a Hosted Exchange Email account (Office 365) and am having very odd problems connecting both in Thunderbird and Evolution.

If I try to set up IMAP email in both Tbird and Evolution, it just goes into a circle of an error message saying “Cannot connect – is the User name and Password correct?” which of course they are.

IMAP access works perfectly well in Thunderbird on Windows 8.1 so the server has IMAP set up OK.

Trying to use ExQuilla in TBird with EWS, the autodiscovery works fine, but it then hangs and finally fails on “testing URL”.

 

Other IMAP mail accounts work perfectly well in both Tbird and Evolution, so I’m at a loss as to why this particular IMAP account (and/or EWS via ExQuilla) doesn’t work.

Anyone seen this and is there a solution?









--
[hidden email]
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-uk
https://wiki.ubuntu.com/UKTeam/
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problem with Mail set up in Ubuntu 13.10

John Oliver
Well regrettably the only thing I know of to connect to Exchange using thunderbird is ExQuilla which is not free. I think Evolution does/used to connect directly to EWS though - but it isn't my email application of choice.

On 27/01/14 17:54, Gordon Burgess-Parker wrote:
Spot on!
Unfortunately it now appears that the Exchange EWS add-in (to sync Contacts, Calendar and Tasks) doesn't work with that server, and neither does it work with the "correct" server either, so it's on to Plan B.
Change my Exchange  Server account to a plain IMAP account, and use Fruux to sync Contacts, calendar and Tasks.
(Besides which, it's much cheaper than Office 365 and Open Source!)

Thanks for the help.

On 27/01/2014 17:11, John Oliver wrote:
Try using m.outlook.com as the server name, works for me certainly for IMAP and SMTP. I found that buried in a help and support article on the Microsoft website a few months ago and it's working right now on Thunderbird, Ubuntu 13.10. For some bizarre reason unbeknown to everyone the settings given in OWA simply don't work.

On 27/01/14 08:51, Gordon Burgess-Parker wrote:
Anyone got any thoughts on this?

On 24/01/2014 18:48, Gordon Burgess-Parker wrote:

I use a Hosted Exchange Email account (Office 365) and am having very odd problems connecting both in Thunderbird and Evolution.

If I try to set up IMAP email in both Tbird and Evolution, it just goes into a circle of an error message saying “Cannot connect – is the User name and Password correct?” which of course they are.

IMAP access works perfectly well in Thunderbird on Windows 8.1 so the server has IMAP set up OK.

Trying to use ExQuilla in TBird with EWS, the autodiscovery works fine, but it then hangs and finally fails on “testing URL”.

 

Other IMAP mail accounts work perfectly well in both Tbird and Evolution, so I’m at a loss as to why this particular IMAP account (and/or EWS via ExQuilla) doesn’t work.

Anyone seen this and is there a solution?












--
[hidden email]
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-uk
https://wiki.ubuntu.com/UKTeam/
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problem with Mail set up in Ubuntu 13.10

andres
In reply to this post by Gordon Burgess-Parker-5



>Change my Exchange  Server account to a plain IMAP account, and
>useFruux
><https://fruux.com/> to sync Contacts, calendar and Tasks.
>(Besides which, it's much cheaper than Office 365 and Open Source!)
>
Wow thay fruux thing sounds amazing!
Seems simpler than an owncloud account.

--
Enviado desde mi teléfono con K-9 Mail.

--
[hidden email]
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-uk
https://wiki.ubuntu.com/UKTeam/
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problem with Mail set up in Ubuntu 13.10

Gordon Burgess-Parker-5
Yes - and it's open source and it's not American!
(Not that I have anything against Americans per se, but it's nice to see
something like that in Europe!)

On 27/01/2014 22:38, Andres wrote:
>> Change my Exchange  Server account to a plain IMAP account, and
>> useFruux
>> <https://fruux.com/> to sync Contacts, calendar and Tasks.
>> (Besides which, it's much cheaper than Office 365 and Open Source!)
>>
> Wow thay fruux thing sounds amazing!
> Seems simpler than an owncloud account.
>


--
[hidden email]
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-uk
https://wiki.ubuntu.com/UKTeam/
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problem with Mail set up in Ubuntu 13.10

Matt Wheeler-2
In reply to this post by Gordon Burgess-Parker-5
Just a little nitpick...

On 27 January 2014 17:54, Gordon Burgess-Parker
<[hidden email]> wrote:
> Change my Exchange  Server account to a plain IMAP account, and use Fruux to
> sync Contacts, calendar and Tasks.
> (Besides which, it's much cheaper than Office 365 and Open Source!)

According to their site, fruux releases some software as open source
(looks like mostly libraries that they use for the service), but that
doesn't mean the service itself is open source.

--
Matt Wheeler
http://funkyh.at

--
[hidden email]
https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-uk
https://wiki.ubuntu.com/UKTeam/