Ubuntu 20.04 - No sound

Previous Topic Next Topic
 
classic Classic list List threaded Threaded
1 message Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Ubuntu 20.04 - No sound

Chris Pollock-2
Firstly
Dell Optiplex 780 updated firmware and Bios Gnome desktop. Running Live
Session DVD I have sound in headphones and Settings/Sound shows
'Headphones - Build in Audio'. Under settings/sound on the desktop it
shows 'Output Device - Dummy Output', lspci shows:

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801JD/DO (ICH10 Family) HD
Audio Controller (rev 02)

Running alsamixer in terminal, nothing is muted.

Output of aplay -l
aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: AD1984A Analog [AD1984A Analog]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 2: AD1984A Alt Analog [AD1984A Alt
Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Output of lsmod | grep snd
lsmod | grep snd
snd_hrtimer            16384  1
snd_hda_codec_analog    16384  1
snd_hda_codec_generic    81920  1 snd_hda_codec_analog
ledtrig_audio          16384  1 snd_hda_codec_generic
snd_hda_intel          53248  4
snd_intel_dspcfg       24576  1 snd_hda_intel
snd_hda_codec         135168  3 snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel,snd_hda_codec_analog
snd_hda_core           90112  4 snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel,snd_hda_codec_analog,snd_hda_codec
snd_hwdep              20480  1 snd_hda_codec
snd_pcm               106496  4 snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hda_core
snd_seq_midi           20480  0
snd_seq_midi_event     16384  1 snd_seq_midi
snd_rawmidi            36864  1 snd_seq_midi
snd_seq                69632  3 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_seq_device         16384  3 snd_seq,snd_seq_midi,snd_rawmidi
snd_timer              36864  4 snd_seq,snd_hrtimer,snd_pcm
snd                    90112  17 snd_hda_codec_generic,snd_seq,snd_seq_device,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec_analog,snd_hda_codec,snd_timer,snd_pcm,snd_rawmidi
soundcore              16384  1 snd

Output of grep snd /etc/modprobe.d/blacklist*
grep snd /etc/modprobe.d/blacklist*
/etc/modprobe.d/blacklist.conf:# snd_intel8x0m can interfere with snd_intel8x0, doesn't seem to support much
/etc/modprobe.d/blacklist.conf:blacklist snd_intel8x0m
/etc/modprobe.d/blacklist.conf:blacklist snd_aw2
/etc/modprobe.d/blacklist.conf:blacklist snd_pcsp
/etc/modprobe.d/blacklist.conf~:# snd_intel8x0m can interfere with snd_intel8x0, doesn't seem to support much
/etc/modprobe.d/blacklist.conf~:blacklist snd_intel8x0m
/etc/modprobe.d/blacklist.conf~:blacklist snd_aw2
/etc/modprobe.d/blacklist.conf~:blacklist snd_pcsp
/etc/modprobe.d/blacklist.conf.dpkg-old:# snd_intel8x0m can interfere with snd_intel8x0, doesn't seem to support much
/etc/modprobe.d/blacklist.conf.dpkg-old:blacklist snd_intel8x0m
/etc/modprobe.d/blacklist.conf.dpkg-old:blacklist snd_aw2
/etc/modprobe.d/blacklist.conf.dpkg-old:blacklist snd_pcsp
/etc/modprobe.d/blacklist-modem.conf:# blacklist snd-atiixp-modem
/etc/modprobe.d/blacklist-modem.conf:# blacklist snd-intel8x0m
/etc/modprobe.d/blacklist-modem.conf:# blacklist snd-via82xx-modem

Output of hwinfo --sound
hwinfo --sound
14: PCI 1b.0: 0403 Audio device                                
  [Created at pci.386]
  Unique ID: u1Nb.dH6p_cKR519
  SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0
  SysFS BusID: 0000:00:1b.0
  Hardware Class: sound
  Model: "Intel 82801JD/DO (ICH10 Family) HD Audio Controller"
  Vendor: pci 0x8086 "Intel Corporation"
  Device: pci 0x3a6e "82801JD/DO (ICH10 Family) HD Audio Controller"
  SubVendor: pci 0x1028 "Dell"
  SubDevice: pci 0x0420
  Revision: 0x02
  Driver: "snd_hda_intel"
  Driver Modules: "snd_hda_intel"
  Memory Range: 0xf7adc000-0xf7adffff (rw,non-prefetchable)
  IRQ: 33 (1294193 events)
  Module Alias: "pci:v00008086d00003A6Esv00001028sd00000420bc04sc03i00"
  Driver Info #0:
    Driver Status: snd_hda_intel is active
    Driver Activation Cmd: "modprobe snd_hda_intel"
  Config Status: cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown

I've followed Liams directions here on how to fix the dummy output:

https://www.linuxuprising.com/2018/06/fix-no-sound-dummy-output-issue-in.html

each step in order with a restart in between steps. Even to setting this
in my /etc/modprobe.d/alsa-base.conf options snd-hda-intel model=generic when
that didn't work I changed it to auto with still the same effect - dummy output.




--
Chris
31.11972; -97.90167 (Elev. 1092 ft)
15:43:02 up 7:20, 1 user, load average: 1.37, 0.92, 0.67
Description: Ubuntu 20.04.1 LTS, kernel 5.4.0-48-generic


--
ubuntu-users mailing list
[hidden email]
Modify settings or unsubscribe at: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-users